دائماً احساس می کنید که مردم به دنبال شما هستند یا به نوعی شما را تهدید می کنند. نسبت به هر چیز کوچکی در زندگی مشکوک هستید. شما خود را فردی توصیف میکنید که اغلب، معمولاً بدون مدرک، نتیجهگیری میکند. اگر این شما را توصیف می کند، ممکن است تعجب کنید که آیا شما پارانوئید هستید یا نه، و اگر چنین است، این به چه معناست.
معمولاً گاهی اوقات احساس پارانویا را تجربه می کنید، به خصوص در دوره های استرس و آشفتگی. گاهی اوقات احساسات پارانوئید مشخصه یک اختلال سلامت روان مانند اسکیزوفرنی یا اختلال شخصیت پارانوئید است.
بیایید نگاهی به این بیندازیم که اگر احساس پارانوئید دارید چه کاری انجام دهید و چگونه می توانید احساس بهتری داشته باشید.
پارانویا چیست؟
پارانویا با احساس سوء ظن یا تهدید قریب الوقوع مشخص می شود، اما بدون شواهد معتبر مبنی بر اینکه اتفاق بدی در شرف وقوع است.
افرادی که پارانویا را تجربه می کنند ممکن است احساس کنند که “در لبه” هستند یا به طور مداوم از بالای شانه خود نگاه می کنند. آنها ممکن است برایشان خیلی سخت باشد که به دیگران اعتماد کنند، و اغلب معتقدند افرادی که با آنها در تعامل هستند، انگیزه پنهانی دارند.
اگرچه پارانویا اغلب با شرایط جدی سلامت روان – مانند روان پریشی، اسکیزوفرنی و اختلال شخصیت پارانوئید مرتبط است – اشکال خفیف تر پارانویا در جمعیت عمومی رایج است و می تواند مزمن شود.
پارانویا می تواند حفظ روابط سالم را سخت کند و باعث شود شما احساس استرس و اضطراب کنید.
پارانویا چه احساسی دارد؟
اين بيماري را می توان به عنوان بی اعتمادی عمومی نسبت به مردم، نهادها و حتی دولت ها توصیف کرد. افرادی که پارانویا را تجربه می کنند ممکن است از خیلی چیزها ترس داشته باشند، اما در بیشتر مواقع دلیل واقعی برای ترس آنها وجود ندارد. پارانویا با ترسهای غیرمنطقی مشخص میشود – باور به چیزهایی که درست نیستند
برخی از علائم پارانویا عبارتند از:
احساس بدگمانی نسبت به همه و همه چیز
اعتماد کردن به اینکه دیگران حقیقت را به شما می گویند مشکل است
احساس اینکه افراد یا مؤسسات برنامه های پنهانی دارند
گذشتن از زمان سختی برای بخشش افراد
تمایل به باور به تئوری های توطئه
فكر می کنید که همه به دنبال شما هستند، اما مسئولیت اعمال خود را به عهده نمی گیرید
احساس می کنید که به راحتی مورد خیانت و سوء استفاده قرار می گیرد
حس خود بزرگ بینی و ناتوانی در پذیرش انتقاد
تجربه احساسات شدید خشم
• همیشه مشاجره و احساس تدافعی
• احساس اضطراب و هوشیاری بیش از حد
چگونه تروما و PTSD بر مغز تأثیر می گذارد
چه چیزی باعث پارانویا می شود؟
در حالی که پارانویا می تواند بخشی از یک بیماری روانی جدی باشد، اما یک حالت عاطفی است که در جمعیت عمومی رایج است. معمولاً اوقاتی در زندگی پیش می آید که نسبت به دیگران اعتماد کمتری دارید، یا شک دارید که مردم کاملاً با شما صادق نیستند.
احساسات خفیف تا متوسط پارانویا میتواند در اثر موقعیتهای اجتماعی دشوار، زمانهای استرس قابل توجه زندگی، یا سوء استفاده و تروما ایجاد شود.
پارانویا می تواند منشأ پزشکی نیز داشته باشد. افرادی که دارای سابقه آسیب مغزی یا صرع هستند ممکن است پارانویا را به عنوان یک عارضه جانبی تجربه کنند.
برخی از داروهای تفریحی ممکن است باعث ایجاد احساس پارانویا شوند. به عنوان مثال، آمفتامین و ماری جوانا می توانند باعث تفکر پارانوئید شوند. کوکائین، اکستازی و الکل می توانند اثرات مشابهی داشته باشند، و این اثرات ممکن است با ترک این مواد تقویت شود.
پارانویای شدیدتر می تواند ناتوان کننده باشد و مشخصه برخی از بیماری های روانی از جمله روان پریشی و اختلالات شخصیتی است. شرایط زیر ممکن است شامل علائم پارانویا باشد:
اختلال هذیان
روانگسیختگی
اختلال اسکیزوافکتیو
اختلال شخصیت پارانوئید
روانپریشی
علاوه بر این، افرادی که با افسردگی زندگی می کنند، عزت نفس پایینی دارند یا راهبردهای تنظیم هیجانی ناکارآمدی از خود نشان می دهند، ممکن است بیشتر دچار پارانویا شوند.
چه باید کرد؟
اگر شما یا کسی که دوستش دارید احساس پارانویا شدیدی را تجربه میکنید، مهم است که ابتدا به یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی مراجعه کنید تا هرگونه مشکل پزشکی زمینهای، از جمله آسیب مغزی، واکنش به داروها یا داروها، یا سایر مسائل شناختی را رد کنید.
اگر ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما معتقد است که شما ممکن است یک وضعیت سلامت روانی را تجربه کنید، ممکن است شما را برای تشخیص به یک روانشناس یا روانپزشک ارجاع دهد.
تشخیص
برای اینکه بفهمید چه چیزی ممکن است باعث ایجاد احساس پارانویا در شما شود، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یا روانپزشک شما ممکن است یک سری سوالات پزشکی از شما بپرسد، در مورد سابقه خانوادگی شما بپرسد و از شما بخواهد که مشکلات پزشکی خود یا داروها یا داروهایی را که دارید فهرست کنید. استفاده كردن. ممکن است نیاز به انجام کار خونی باشد و در صورت نیاز به سایر آزمایشات تشخیصی نیاز باشد
رفتار
درمان پارانویا به علت آن بستگی دارد. اگر پارانویای شما ناشی از یک مسئله پزشکی باشد، مانند آسیب مغزی یا مشکل حافظه، تیم مراقبت های بهداشتی شما برنامه ای برای رسیدگی به آن ارائه خواهد کرد. اگر داروهایی مصرف می کنید که باعث علائم شما می شوند، ممکن است برای کاهش مصرف خود به کمک نیاز داشته باشید و احتمالاً درمان اعتیاد به مواد را دریافت کنید.
مشکلات روانپزشکی مانند اسکیزوفرنی، اختلال هذیانی و اختلال شخصیت پارانوئید نیاز به مراقبت روانپزشکی دارد. داروها، مانند داروهای ضد روان پریشی، ممکن است اندیکاسیون داشته باشند، و معمولاً با روان درمانی و گروه درمانی ترکیب می شوند. گاهی اوقات، مراقبت های تخصصی در یک مرکز روانپزشکی ممکن است ضروری باشد.
مقابله با احساس پارانوئید
بسیاری از مردم پارانویایی را تجربه می کنند که نمی توان آن را به یک مشکل پزشکی یا شرایط روانی جدی نسبت داد. اما این بدان معنا نیست که احساس پارانویا باید چیزی باشد که شما فقط با آن زندگی می کنید یا در آن غرق می شوید.
اغلب، احساسات پارانوئید مربوط به استرس مزمن، ترومای اخیر یا گذشته، مشکلات در موقعیتهای اجتماعی یا اعتماد به نفس پایین است. همه اینها با مشاوره یا درمان قابل درمان هستند. درمانگر شما میتواند به شما کمک کند تا بفهمید چرا اینگونه احساس میکنید، چه چیزی ممکن است این احساسات را تحریک کند، و از چه تکنیکهایی میتوانید برای مدیریت احساسات خود استفاده کنید.
بسیاری از افرادی که پارانویا را تجربه می کنند، اغلب تمایلی به درمان ندارند. از این گذشته، خود پارانویا باعث می شود که فرد نسبت به دیگران بی اعتماد شود. اما زندگی با احساسات پارانویا خوشایند یا سالم نیست و شما سزاوار این هستید که احساس خوبی داشته باشید.
صحبت کردن در مورد احساسات پارانویایی خود با یک متخصص بهداشت روان ممکن است دشوار باشد، اما این احساسات رایج هستند – تقریباً همه ما گاهی اوقات احساس پارانوئید داشته ایم. درمانگر یا مشاور شما را به خاطر احساسی که دارید قضاوت نمی کند.
مقاله مرتبط: احساس خستگي دائمي چگونه است و چه كنيم؟
نتيجه
اگر فکر می کنید پارانوئید هستید، یا اگر مشکوک هستید که کسی که دوستش دارید در حال تجربه پارانویا است، مهم است که به دنبال کمک باشید. گاهی اوقات پارانویا باید توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یا متخصص سلامت روان درمان شود. مواقع دیگر، می توان با برقراری ارتباط با یک دوست نزدیک، مشاور یا درمانگر، آن را مدیریت کرد.
در هر صورت، درک چگونگی کنار آمدن با پارانویا با درک آنچه باعث ایجاد این احساسات می شود و سپس جستجوی کمک و مراقبت مناسب آغاز می شود. به اشتراک گذاشتن احساسات خود از پارانویا یا مقایسه یکی از عزیزان در مورد رفتارهای پارانوئیدشان می تواند چالش برانگیز باشد. اما پارانویا قابل درمان است و چیزی نیست که نیاز به تسخیر زندگی یک فرد داشته باشد.